Geschiedenis van Sri Lanka

Geschiedenis Sri Lanka

De historie van Sri Lanka is rijk en heftig. In de prehistorie werd het eiland bewoond door het volk de Wedda’s.
Deze bevolkingsgroep kreeg in de 6e eeuw voor Christus gezelschap van de Singali, de voorouders van de huidige bewoners de Singalezen. De Singali brachten met zich het Boeddhisme mee en introduceerden dit op Sri Lanka. Op Sri Lanka ontstonden enkele beschavingen, waarvan de Anuradhapura en Polonnaruwa de belangrijksten waren.

De stad Anuradhapura, op 200 kilometer ten noorden van Colombo, werd in de 4e eeuw voor Christus gesticht en was een heilige stad voor de Boeddhisten omdat een tak van de Boom der Verlichting (de boom waar Boeddha verlichting vond) naar deze stad gebracht werd.
De stad werd dan ook een waar pelgrimsoord. Eeuwenlang was Anuradhapura de hoofdstad van de koningen van Ceylon. Polonnaruwa is een “nieuwere” stad en werd in 1070 na Christus een koningsstad. Deze stad lag gunstig binnen Sri Lanka en kon aanvallen vanaf zowel India als het zuiden van Sri Lanka weerstaan.

Tamils

Ten tijde van de Europese Middeleeuwen migreerden geleidelijk steeds meer Tamils vanuit het zuiden van India naar Noord Sri Lanka. Rond Jaffna vestigden zij in de 11e eeuw een koninkrijk. Sinds die periode staat de relatie tussen de Tamils en de Singalezen al onder druk, met in sommige gevallen oorlogen. Eeuwenlange strubbelingen volgden en langzaam werden de Singalezen naar het zuiden gedreven. Delen van Sri Lanka werden vanaf het begin van de zestiende eeuw eerst door de Portugezen en daarna door Nederlanders gekolonialiseerd.

 

Onderdeel van Nederland

De Nederlanders waren met name uit op handel met het koninkrijk Kandy over specerijen als kaneel en in olifanten. Tot 1796 was Sri Lanka onderdeel van Nederland. De restanten hiervan zijn hedentendage nog steeds goed te zien op het eiland. Nakomelingen van de kolonisten worden Burghers genoemd en met name in Galle zijn nog een fort en koloniale gebouwen te vinden. Verder kan je in Unawatuna, Kalutara en Negombo nog oude gebouwen of overblijfselen van forten vinden. Ook in Colombo is een voormalig fort, een gouverneurswoning en een kerkhof te vinden. Voor de kust ligt nog steeds het eilandje Delft.

 

Britse overheersing

In 1796 kwam Sri Lanka onder de invloed en het gezag van het Britse Rijk. De Britten kolonialiseerden het gehele eiland en Sri Lanka werd een Kroonkolonie. De Britse invloed is nog steeds overduidelijk aanwezig. Sri Lanka nam in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek in als uitvalsbasis voor geallieerde troepen. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men onafhankelijk worden van het Britse Koninkrijk. Dit gebeurde in 1948 en het land werd Dominion Ceylon genoemd.

Het duurde tot 1972 voordat Sri Lanka ook daadwerkelijk deze naam kreeg. Veel theesoorten dragen nog steeds deze naam. Sinds de onafhankelijkheid is het Singalees de officiele taal van het eiland. Het Tamil werd echter ook in sommige gebieden toegestaan. Dit werd weer aanleiding tot het oplaaien van onlusten tussen Singalezen en Tamil. In de jaren 80 van de twintigste eeuw bereikte dit een hoogtepunt en sindsdien zijn tienduizenden mensen omgekomen. Dankzij bemiddeling van India werd een staakt het vuren overeengekomen, die in 1993 definitief verbroken werd. In 2002 was het Noorwegen die een succesvol staakt het vuren bemiddelde.

Net toen Sri Lanka weer in rustiger vaarwater was gekomen ging het op tweede kerstdag 2004 helemaal mis, toen een Tsunami als gevolg van een aardbeving het land zwaar trof en aan meer dan 35.000 mensen het leven kostte.

Type reis

Aantal dagen

Aanbieders van Sri Lanka reizen

rondreis Sri Lanka
rondreis Sri Lanka
Auto Huren bij easyterra
rondreis Sri Lanka
rondreis Sri Lanka
rondreis Sri Lanka